Αλήθειες και Ψέματα για το σοσιαλισμό: 2. Για τη σοσιαλιστική εξουσία

Περιγραφή:

Μεγάλο βάρος της αντικομμουνιστικής-αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας πέφτει στο ζήτημα της δήθεν έλλειψης «ελευθερίας και δημοκρατίας» κατά την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Στο επίκεντρο της επίθεσης τίθεται η επαναστατική εργατική εξουσία, το κράτος της εργατικής τάξης, η δικτατορία του προλεταριάτου, ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι κεφαλαιοκράτες δεν ανέχονται, τρέμουν στην ιδέα η εργατική τάξη να συγκροτηθεί ως κυρίαρχη τάξη και οι ίδιοι να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Στο δεύτερο μέρος της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό» επιδιώκουμε όσο γίνεται σε μια μικρή έκδοση, να παρουσιάσουμε γενικές αρχές σε σχέση με τη δικτατορία του προλεταριάτου, να απαντήσουμε σε ψέματα και διαστρεβλώσεις της αλήθειας, να παραθέσουμε στοιχεία από την πραγματικότητα στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός τον 20ό αιώνα. Το μέρος αυτό αποτελείται από τα εξής κεφάλαια:

  1. Το ψευτοδίλημμα «δημοκρατία ή ολοκληρωτισμός».
  2. Δικτατορία του προλεταριάτου: ανώτερου τύπου δημοκρατία.
  3. Δικτατορία του Προλεταριάτου ή «Δικτατορία του Κόμματος»;
  4. «Υπάρχει ελευθερία στο σοσιαλισμό»;

 

Πρόλογος:

Το 2ο μέρος της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό» αναφέρεται στο ζήτημα της σοσιαλιστικής εξουσίας, τη δικτατορία του προλεταριάτου. Αποτελεί συνέχεια του 1ου μεους “Για τη σοσιαλιστική οικονομία”. Η έκδοση θα ολοκληρωθεί με το τρίτο μέρος που θα σχετίζεται με ζητήματα διαστρέβλωσης της ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ο αιώνα.

Στο μέρος που κρατάτε στα χέρια σας απαντάμε συκοφαντίες και την επίθεση στο σοσιαλισμό με αιχμή το ζήτημα της δικτατορίας του προλεταριάτου, του σοσιαλιστικού κράτους, στο προσφιλές σε αστούς και οπορτουνιστές επιχείρημα περί “έλλειψης δημοκρατίας και ελευθερίας”. Βάση αυτής της προσπάθειας είναι τα συμπεράσμτα για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, όπως αποτυπώνονται στις Αποφάσεις του Κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης δεν είναι να δώσουμε, έστω και σε γενικές γραμμές, το πώς θα γίνεται η εργατική εξουσία, αλλά επιδιώκουμε, όσο γίνεται σε μια μικρή έκδοση, να παρουσιάσουμε γενικές αρχές σε σχέση με τη δικτατορία του προλεταριάτου, να απαντήσουμε σε ψέματα και διαστρεβλώσεις της αλήθειας, να παραθέσουμε στοιχεία από την πραγματικότητα στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός τον 20ο αιώνα.

Όπως και στο προηγούμενο μέρος, στην αρχή του κάθε κεφαλαίου παραθέτουμε αποσπάσματα που ασκούν πολεμική στο σοσιαλισμό- κομμουνισμό από αστική και οπορτουνιστική σκοπιά και με αυτά ως αφετηρία αναπτύσσουμε την απάντησή μας. Τα κεφάλαια είναι τα εξής:

  1. Το ψευτοδίλημμα «δημοκρατία ή ολοκληρωτισμός», όπου αναδεικνύουμε το ερώτημα; “δημοκρατία για ποιον”, δείχνουμε τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και όλων των μορφών διακυβέρνησης της αστικής εξουσίας και απαντάμε στο χυδαίο ιδεολόγημα περί “ολοκληρωτισμού”.
  2. Δικτατορία του προλεταριάτου: ανώτερου τύπου δημοκρατία, όπου περιγράφουμε το χαρακτήρα και τα καθήκοντα της δικτατορίας του προλεταριάτου, τα όργανα εξουσίας, την ενεργητική συμμετοχή της εργατικής τάξης στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, αναφερόμαστε στην ιστορική πείρα.
  3. Δικτατορία του Προλεταριάτου ή «Δικτατορία του Κόμματος;» όπου ασχολούμαστε με το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
  4. «Υπάρχει ελευθερία στο σοσιαλισμό;» όπου αναλύουμε το περιεχόμενο της ελευθερίας στον καπιταλισμό, την οικονομική σκλαβιά δηλαδή της εργατικής τάξης και την πραγματική απελευθέρωση του ανθρώπου στη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία.
Αλήθειες και Ψέματα για το σοσιαλισμό: 2. Για τη σοσιαλιστική εξουσία