Αλήθειες και Ψέματα για το σοσιαλισμό: 3. Για την παραχάραξη της ιστορίας

Περιγραφή:

Με αυτό το βιβλίο ολοκληρώνεται η έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ “Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό”. Στα δύο προηγούμενα μέρη της σειράς ασχοληθήκαμε με θέματα σοσιαλιστικής οικονομίας και της σοσιαλιστικής εξουσίας αντίστοιχα.

Στο μέρος αυτό, απαντάμε σε ορισμένα ζητήματα παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ο αιώνα, της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Η παραχάραξη της ιστορίας μπορεί να αφορά το παρελθόν, μα στοχεύει στο παρόν και στο μέλλον, στις νεανικές συνειδήσεις. Η μελέτη της ιστορίας του κινήματος της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, του Κομμουνιστικού Κόμματος, αποτελεί πηγή έμπνευσης και ατσαλώματος για τους νέους αγωνιστές, είναι πηγή διδαγμάτων και συμπερασμάτων για τους σημερινούς αγώνες, για τις νέες κοινωνικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις που θα έρθουν.

Τα ιστορικά θέματα που έχουμε επιλέξει και αναπτύσσουμε με χρονολογική σειρά, το καθένα σε μια ενότητα, είναι τα εξής:

  1. Το Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ.
  2. Η ναζιστική θηριωδία στο δάσος Κατίν.
  3. Η Συμφωνία της Γιάλτας.
  4. Η αλήθεια για το τείχος του Βερολίνου.
  5. Τα αντεπαναστατικά γεγονότα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

 

Πρόλογος:

Στο μέρος αυτό, απαντάμε σε ορισμένα ζητήματα παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ο αιώνα, της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Αναδεικνύουμε την αλήθεια κόντρα στο ψέμα, τη λήθη, τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που κατασκευάζουν και προωθούν τα επιτελεία της αστικής τάξης.

Σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης, βέβαια, δεν είναι να αναλύσουμε διεξοδικά και σε βάθος όλες τις πλευρές του κάθε ιστορικού θέματος. Δε θα μπορούσε άλλωστε αυτό να γίνει σε μια τόσο μικρή έκδοση. Αυτό που επιδιώκουμε είναι, με αφορμή ορισμένες βασικές αιχμές της αστικής προπαγάνδας να απαντήσουμε στις συγκεκριμένες πλευρές που παραχαράσσονται, με επιχειρήματα και ιστορική τεκμηρίωση, παραπέμπτοντας σε πηγές και ντοκουμέντα.

Όπως και στα προηγούμενα μέρη παραθέτουμε αποσπάσματα από την ερμηνεία που δίνουν στα ιστορικά γεγονότα τα σχολικά βιβλία, αστοί και οπορτουνιστές δημοσιολόγοι. Με αφετηρία τα δικά τους “επιχειρήματα” αναπτύσσουμε την απάντησή μας.

Τα ιστορικά θέματα που έχουμε επιλέξει και αναπτύσσουμε με χρονολογική σειρά, το καθένα σε μια ενότητα, είναι τα εξής:

  1. Το Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ, στο οποίο αναδεικνύουμε ποιος πραγματικά ενίσχυσε τον Χίτλερ και το ναζισμό-φασισμό και στον αντίποδα τις προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης να αποτρέψει τον πόλεμο.
  2. Η ναζιστική θηριωδία στο δάσος του Κατίν. Παρουσιάζουμε την αλήθεια για τη σφαγή των Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν που η διαστρέβλωση της ναζιστικής προπαγάνδας έφτασε μέχρι και τις κινηματογραφικές αίθουσες.
  3. Η Συμφωνία της Γιάλτας. Απαντάμε στο μύθο του μοιράσματος του κόσμου ανάμεσα στις “μεγάλες δυνάμεις”.
  4. Η αλήθεια για το τείχος του Βερολίνου. Ποιοι και γιατί χώρισαν τη Γερμανία σε δύο κράτη; Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που επέβαλαν την ανέγερση του τείχους του Βερολίνου;
  5. Τα αντεπαναστατικά γεγονότα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Παρουσιάζουμε τα πραγματικά γεγονότα και τις αιτίες τους, στην Ουγγαρία (1956) και στην Τσεχοσλοβακία (1968) που προκάλεσαν τη διεθνή βοήθεια του συμφώνου της Βαρσοβίας.