Παλεύουμε για την απελευθέρωση από κάθε κοινωνική ανισοτιμία τον 21ο αιώνα

«Παλεύουμε για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία τον 21ο αιώνα»: Αυτός είναι ο τίτλος της έκδοσης της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια που κυκλοφορεί μαζί με το νέο τεύχος του «Οδηγητή».

  • «Την εποχή της «ψηφιακής οικονομίας» υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, στη ζωή;»
  • «Η εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών είναι μόνο ή κυρίως ζήτημα διαπαιδαγώγησης, συμπεριφοράς;»
  • «Πώς μπορεί να απελευθερωθεί η γυναίκα από κάθε κοινωνική ανισότητα;»
  • «Σύγχρονος φεμινισμός: κίνημα χειραφέτησης ή εγκλωβισμού των γυναικών στα δεσμά της εκμετάλλευσης;»

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που απαντά η έκδοση, με σκοπό να φωτίσει την αιτία των ανισοτιμιών που βιώνουν σήμερα οι νέες γυναίκες, με ποιες μορφές και ποιους τρόπους εκφράζονται και τελικά σε ποια κοινωνία μπορεί να γίνει πράξη η ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα. Απαντά σε αντιδραστικές και συντηρητικές θεωρίες και αντιλήψεις που καλλιεργούνται, μέσα και έξω από τις σχολές, με σκοπό να κρυφτεί η πραγματική, ταξική ρίζα των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Η πάλη για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που «γεννά» και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας.

Η γνωριμία με τις πρωτοπόρες θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών, και μέσα από αυτή την έκδοση, μπορεί να δώσει ώθηση σε αυτή την πάλη.