Υλικά από τις συζητήσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-”Οδηγητή”

Πρόλογος:

Πολλοί από εμάς, βλέποντας πώς ζούμε, σκεπτόμενοι το μέλλον που έχουμε μπροστά μας, αλλά και την προσπάθεια που έχουμε ήδη κάνει για να βελτιώσουμε λίγο τη ζωή μας, αναρωτιόμαστε: Μπορούμε όντως να ζήσουμε καλύτερα; Υπάρχουν οι δυνατότητες για να γίνουν πραγματικότητα αυτά που ονειρευόμαστε;

Η ίδια η πραγματικότητα μπορεί να μας δώσει την απάντηση! Φτάνει να ψάξουμε μέσα σε αυτήν, να της ρίξουμε μια «καλή ματιά».

Μια πιο «πρόχειρη» ματιά δεν μας βοηθάει, μας μπερδεύει αν δεν την φωτίσουμε με την απαραίτητη θεωρητική γνώση...

Γιατί μπορεί να ζούμε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, να προχωράει με ταχύτητα η αυτοματοποίηση της παραγωγής, τα ρομπότ να μπαίνουν σε αυτήν, συνολικά να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς η επιστήμη και η τεχνολογία, ταυτόχρονα, όμως, η ανεργία μαστίζει, οι υπερωρίες, η υποαπασχόληση το ίδιο, η φτώχεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος. Καλούμαστε να επιλέξουμε ποια από τις ανάγκες θα καλυφθεί, την ίδια στιγμή που θα μπορούσαν να καλυφθούν όλες συνδυασμένα.

Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να είναι μονόδρομος, αναρωτιόμαστε πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αν και πώς γίνεται να υπάρξει μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με τις σύγχρονες ανάγκες μας να ικανοποιούνται συνδυασμένα.

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιδιώκουμε να απαντήσουμε ή να εντείνουμε τον προβληματισμό σε όλους τους νέους που θα πάρουν στα χέρια τους αυτήν την έκδοση. Περιλαμβάνει τα υλικά από τις εκδηλώσεις «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας» και «Τα Τσέρνομπιλ του καπιταλισμού πίσω από τον μύθο της πράσινης ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, στην Αθήνα, στο Πάρκο "Αντώνης Τρίτσης".

Εκτός από αυτό, όμως, επιδιώκουμε και κάτι ακόμα… Να αποδείξουμε πως μόνο η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής μπορούν να αξιοποιήσουν όλες τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας προς όφελος της κοινωνίας και για τη συνολική ευημερία της, σε αντιπαράθεση με την αστική προπαγάνδα και στόχευση για ανάπτυξη - είτε «πράσινη», είτε όχι - που θα ωφελεί δήθεν όλους, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.

Αυτήν την πραγματικότητα, τον σοσιαλιστικό μονόδρομο, την γνωρίζει καλά η αστική τάξη, το κράτος της, οι κυβερνήσεις. Φοβούνται η νέα γενιά να αποκτήσει την επιστημονική γνώση που θα δείξει πώς θα καταργηθεί η εκμετάλλευση και να πειστεί για την αναγκαιότητα της επαναστατικής δράσης σήμερα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Γι' αυτό επιστρατεύουν όλους τους τρόπους και τα μέσα για να αποτρέψουν τους νέους από το να μάθουν την αλήθεια: Ταινίες, βιβλία, σχολικά και επιστημονικά συγγράμματα αξιοποιούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό έγινε και πρόσφατα με γνωστή δημοφιλή σειρά που στόχευε στη συκοφάντηση και διαστρέβλωση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού του 20ου αιώνα με επίκεντρο την Ουκρανία και το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

Όλοι οι νέοι και οι νέες, όσοι ασφυκτιούμε στα πλαίσια αυτού του συστήματος, όσοι θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να ψάχνουμε την αλήθεια. Δεν μας αρκούν όσα το σύστημα προσπαθεί να μας μάθει. Οι νέοι αγωνιστές και κομμουνιστές χρειάζεται διαρκώς να κυνηγάμε τη γνώση, να γινόμαστε πιο ικανοί να απαντάμε τα νέα ερωτήματα που γεννάει η καθημερινότητά μας. Αποτελεί όρο για να γίνουμε πιο ικανοί στην πάλη μας, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και διεισδυτικοί. Με όπλο μας τον μαρξισμό μελετάμε τη σημερινή κοινωνία, μαθαίνουμε την ιστορία, βγάζουμε συμπεράσματα από αυτήν, γινόμαστε οι επαναστάτες του σήμερα και του αύριο!

Έτσι τα λόγια του Μπρεχτ γίνονται πιο επίκαιρα από ποτέ:

 

Μάθαινε και τ’ απλούστερα

Γι’ αυτούς που ο καιρός τους ήρθε, ποτέ δεν είναι αργά.

Μάθαινε το άλφα-βήτα, δεν σου φτάνει, μα εσύ να το μαθαίνεις!

Μη σου κακοφανεί! Ξεκίνα ! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, Σύντροφε!

Μην αφεθείς να πείθεσαι

μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!

Ό,τι δεν ξέρεις ο ίδιος

καθόλου δεν το ξέρεις.

Έλεγξε το λογαριασμό

εσύ θα τον πληρώσεις.

Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι

Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ.

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

 

Ιδεολογική Επιτροπή

του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ