Η ΚΝΕ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Α. Για την ΚΝΕ η ενασχόληση με τον πολιτισμό είναι αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής λειτουργίας και δράσης της. Επιδίωξή μας είναι η νεολαία μέσα από την επαφή της με την αληθινή τέχνη να την αγαπήσει και να την αναγνωρίσει ως ένα θεμελιακό στοιχείο της γενικής μόρφωσης που πρέπει να διαθέτει κάθε άνθρωπος για να μπορεί να κατανοεί τον κόσμο γύρω του. Άλλωστε, η τέχνη με τον ευχάριστο, ζωντανό, διασκεδαστικό ή συγκινητικό τρόπο της, παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων καλλιεργώντας σφαιρικά όλες τις πλευρές του ψυχισμού τους: το συναίσθημα, τη φαντασία, τη νόηση, τη βούληση, αρετές που είναι απαραίτητες στον καθένα που θέλει να λέγεται άνθρωπος, προπαντός σ’ εκείνους που θέλουν να κρατάνε αγωνιστική και δημιουργική στάση απέναντι στη ζωή, να παλέψουν για το δίκιο και την ευτυχία όλων των καταπιεσμένων. Έτσι, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην τέχνη που μας βοηθά να κατανοήσουμε τον κόσμο, μα ακόμη μεγαλύτερη σ’ εκείνη την τέχνη που μας βοηθά να βρούμε ένα δρόμο για να αλλάξουμε τον κόσμο, να τον απαλλάξουμε μια για πάντα από τη βαρβαρότητα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, των πολέμων, της προσφυγιάς, των ναρκωτικών.

Β. Στις μέρες μας η κυρίαρχη τάξη δίνει μεγάλο βάρος στον πολιτισμό, γιατί αποτελεί ένα ισχυρό και ιδιαίτερα διεισδυτικό ιδεολογικό όπλο. Στόχος της είναι μέσα από την τέχνη και την πολιτιστική δραστηριότητα να "αποκοιμίζει" τη νεολαία με αυταπάτες και ψεύτικα όνειρα, να την μπολιάζει με τις κάλπικες αξίες και τα σαπισμένα ιδανικά της, να την αποπροσανατολίζει εμφανίζοντας ιδέες αντιδραστικές ως νέες και ριζοσπαστικές, να την αποτρέπει με κάθε τρόπο από το να δει την αλήθεια για την πραγματικότητα σπρώχνοντάς την σε φυγή απ’ αυτή ή καλλιεργώντας τον ανορθολογισμό, να την απομακρύνει από την πάλη για μια καλύτερη ζωή σε μια νέα κοινωνία δηλητηριάζοντάς την με τον αντικομμουνισμό. Με λίγα λόγια η αστική τάξη, αξιοποιώντας και τις νέες δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογική εξέλιξη για την πλατειά διάδοση της τέχνης, την εκμεταλλεύεται  για να διαιωνίζει την εξουσία της, να τονώσει τον σάπιο κόσμο της, σε μια περίοδο που όλα φωνάζουν πως αυτός ο κόσμος πρέπει από τα βάθρα του να μετασχηματιστεί. Ως μέσον της δεν χρησιμοποιεί μόνο τα ευτελή και κακόγουστα θεάματα και τα φτηνά πρότυπα, που χαμηλώνουν διαρκώς το γούστο και καταστρέφουν το αισθητικό κριτήριο. Ακόμη πιο αποτελεσματικές για τους σκοπούς της είναι οι καλοφτιαγμένες και αισθητικά προσεγμένες παραγωγές, που μέσα από το όμορφο περιτύλιγμά τους επιδιώκουν να πείσουν, να κερδίσουν το νου και την καρδιά της νεολαίας, να την κάνουν ενεργητικό υποστηρικτή της αστικής, εκμεταλλευτικής τάξης πραγμάτων.

Γ. Την ίδια, όμως, στιγμή που η κυρίαρχη τάξη διαφημίζει την ολοένα πιο πλατιά και ανοιχτή πρόσβαση στον πολιτισμό, κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εμποδίσει τη νεολαία να προσεγγίσει τη μεγάλη τέχνη που αφυπνίζει και γεννά στον άνθρωπο την ανάγκη να ανοίξει τους ορίζοντες της σκέψης του... Και δεν είναι μόνο οι οικονομικοί φραγμοί που εμποδίζουν τη νεολαία να έχει πρόσβαση σε μια τέτοια τέχνη, αλλά προπαντός οι μορφωτικοί, ξεκινώντας από το σχολείο, που κατακερματίζει τη γνώση και την αντιμετωπίζει ως πληροφορία και δεξιότητα, εμποδίζοντας τον νέο άνθρωπο να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για την πραγματικότητα, μια επιστημονική κοσμοθεωρία.

 

Η ΚΝΕ εμπνέεται από το ιδανικό μιας  νέας κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία  όπου «ο άνθρωπος θα πάψει για τον άνθρωπο να είναι λύκος» και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο πολιτισμός θα έχει σ΄ αυτήν  μια τέτοια αναγνώριση που δεν γνώρισε ποτέ.

 

Δ. Γι’ αυτό η ΚΝΕ είναι η μοναδική νεολαία που αποδίδει τόσο μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της πολιτιστικής της δραστηριότητας με:
 - τις μεγάλες διοργανώσεις των κεντρικών Φεστιβάλ και των τοπικών Φεστιβάλ που τις προετοιμάζουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε χώρο όπου ζει, εργάζεται και σπουδάζει η νεολαία, 
- τα Στέκια Πολιτισμού και Δημιουργίας που ιδρύει σταδιακά σε όλες τις μεγάλες πόλεις και σε γειτονιές,
- τους οργανωμένους τρόπους που φέρνουν τη νεολαία σε επαφή με το καλό βιβλίο, την ποιοτική μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα άλλα είδη της τέχνης, αλλά και με την πολιτιστική κληρονομιά.

Διεκδικούμε:    

  • Οικοδόμηση γερών θεμελίων γενικής παιδείας και συστηματική καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής στο σχολείο.
  • Δημιουργία δημόσιων υποδομών ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης (πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες, θεατρικές σκηνές, κινηματογραφικές αίθουσες, αίθουσες συναυλιών, εκθεσιακούς χώρους κ.α.).
  • Ελεύθερη πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά  (αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία) και άλλα μέτρα οικονομικής διευκόλυνσης της νεολαίας να απολαμβάνει την τέχνη.
  • Ίδρυση δημόσιων κέντρων καλλιτεχνικής παιδείας στην περιοχή κάθε δήμου, όπου οποιοσδήποτε μαθητής ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με κάποιο είδος τέχνης (μουσική, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφος, χορός, γραφιστική κ.λπ.) θα μπορεί με την παρότρυνση και την καθοδήγηση του σχολείου να φοιτήσει δωρεάν στις ελεύθερες ώρες του.
  • Εξασφάλιση υψηλού επιπέδου μόρφωση για τους νέους καλλιτέχνες με την ίδρυση για κάθε είδος τέχνης Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, δημόσιων και δωρεάν, έτσι ώστε το σύστημα της καλλιτεχνικής παιδείας να καλύπτει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Κρατική στήριξη των νέων καλλιτεχνών.

Στο πλευρό του ΚΚΕ παλεύουμε για την τέχνη και τον πολιτισμό που βοηθά τον άνθρωπο να ορίζει τη ζωή του, για να γίνει το συλλογικό, μέσα από μια πορεία αιώνων, δημιούργημα του πολιτισμού, κτήμα των ίδιων των δημιουργών του, των λαϊκών στρωμάτων και το ελπιδοφόρο κομμάτι τους, τη νεολαία.