Βιβλία για Εφήβους

Το σχολείο του Α. Γκαϊντάρ, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Το σχολείο του Α. Γκαϊντάρ, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ο Μπόρις είναι 15 χρονών. Μαθητής της δεύτερης τάξης του Τεχνικού Γυμνασίου, ζει και κάνει όνειρα σε μια επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας. Ώσπου μια μέρα η επαρχιακή πόλη αναστατώνεται από τα συγκλονιστικά γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης και η δράση αρχίζει...

Η σφηγκοφωλιά του Δ. Ραβάνη-Ρεντή, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Η σφηγκοφωλιά του Δ. Ραβάνη-Ρεντή, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

«– Ξέρεις τι θα πει σφήνα;

– Μου ’πες… Είναι η σφήνα, που τρυπώνει… να, σαν αυτήν τη σφηγκοφωλιά που μπήκα εγώ…

– Δε στα ’πα όλα… Σφήνα θα πει ν’ απομακρυνθείς φυσικά από τους δικούς σου, από τη γειτονιά σου, από τους συντρόφους σου κι εκείνοι ν’ απομακρυνθούν ψυχικά από σένα…

– Ξέρεις τι θα πει σφήνα;

– Εεε, αφού μου ’πες…

– Δε στα ’πα όλα… Σφήνα, λοιπόν, θα πει να σε κυνηγάνε όλοι… Να κινδυνεύεις ακόμη και από τους συντρόφους σου που δεν ξέρουν –γιατί δεν πρέπει να ξέρουν– την αποστολή σου… Να σε θεωρούν ακόμη και προδότη…»

Η ιστορία του βιβλίου στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα: μια ξεχωριστή και εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή, που αποτελεί μια ολότελα άγνωστη σελίδα της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Τα Παιδιά της Αθήνας του Δ. Ραβάνη-Ρεντή, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Τα Παιδιά της Αθήνας του Δ. Ραβάνη-Ρεντή, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Μέσα από το βιβλίο παρακολουθούμε τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που συμμετέχουν στην αντίσταση απέναντι στους φασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους, την περίοδο 1940-1944. Αν και μικροί στην ηλικία, μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν! Μέσα από τη δράση τους μαθαίνουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, τη δύναμη του αγώνα.

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη, εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη, εκδόσεις Μεταίχμιο

Στο βιβλίο αυτό μπορούμε να διαβάσουμε τις περιπέτειες του μικρού Πέτρου κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Αθήνα. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια ο Πέτρος δε διστάζει να συμμετέχει στην αντίσταση μαζί με την αδερφή του και τους φίλους του, για να γνωρίσει ο τόπος μας καλύτερες μέρες.

Ο θησαυρός της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή, εκδόσεις Πατάκη

Ο θησαυρός της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή, εκδόσεις Πατάκη

Στο βιβλίο παρακολουθούμε τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Αίγινα. Εκεί, τους επισκέπτεται μια οικογενειακή φίλη που  δουλεύει ως βοηθός ψυχιάτρου. Όσο τους μιλάει για έναν ασθενή της, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι κάπου στο νησί ίσως να είναι κρυμμένες πολλές χρυσές λίρες!  Έτσι αρχίζει η αναζήτηση του χαμένου θησαυρού...

Το καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, εκδόσεις Μεταίχμιο

Το καπλάνι της βιτρίνας της Άλκης Ζέη, εκδόσεις Μεταίχμιο

Η συγγραφέας έγραψε το βιβλίο όσο ζούσε ως πολιτική πρόσφυγας στη Μόσχα. Μέσα από το οποίο βλέπουμε την ιστορία 2 μικρών κοριτσιών που μεγαλώνουν στη Σάμο με τον παππού τους. Στα κορίτσια αρέσουν οι ιστορίες από την ελληνική μυθολογία που τους λέει ο παππούς τους, όμως περισσότερο τους αρέσουν οι ιστορίες και τα νέα που φέρνει ο ξάδερφός τους, που είναι φοιτητής στην Αθήνα. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ στην Ελλάδα εγκαθιδρύεται η δικτατορία του Μεταξά το 1936...

Όλιβερ Τουίστ

Όλιβερ Τουίστ του Κ. Ντίκενς, Εκδόσεις Πατάκης

Ένα αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς, στο οποίο αναδεικνύονται εν μέρει και τα σκληρά παιδικά χρόνια και βιώματα του συγγραφέα που έχουν ομοιότητα με αυτά του πρωταγωνιστή. Το βιβλίο ασκεί έντονη κριτική στην άρχουσα τάξη της περιόδου, με έναν ρεαλισμό που αποτελεί καινοτομία για την εποχή…

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες του Ι. Βερν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το θρυλικό μυθιστόρημα του συγγραφέα ‘ταξιδευτή’ Ιούλιου Βερν, εξιστορεί το περιπετειώδες ταξίδι του Φιλέα Φογκ και του πιστού του φίλου, που έχουν βαλθεί να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες… Οι αναποδιές, οι εμπειρίες και τα απρόοπτα που περιγράφονται έχουν κάνει το μυθιστόρημα να αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπητά και πολυδιαβασμένα ανά τον κόσμο.

Χριστουγεννιάτικα διηγήματα

Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Α. Παπαδιαμάντη, Εκδόσεις Μαλλιάρης - Παιδεία

Ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του λαού μας, ο χαρακτηρισμένος και κοινά αποδεκτός ως «δημιουργός και θεμελιωτής του νέου ελληνικού διηγήματος», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, έχει γράψει ουκ ολίγα διηγήματα με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων.Στο επίκεντρο του έργου του είναι ο λαϊκός άνθρωπος, τον οποίο αποδίδει με ένα ταξικό ένστικτο  ακατέργαστο μεν αλλά αρκετά ζωντανό. ξεσκεπάζοντας και στηλιτεύοντας τα κοινωνικά ‘κακώς κείμενα’...

Ο Ασπροδόντης

Ο Ασπροδόντης του Τζ. Λόντον, Εκδόσεις Μίνωας

Το κλασικό μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον αφηγείται με ξεχωριστή περιγραφική δύναμη τις περιπέτειες ενός μικρού λύκου στον παγωμένο αρκτικό κόσμο που από μικρό κουτάβι πλησίασε τους ανθρώπους, οι οποίοι του πρόσφεραν προστασία, ζεστασιά και τροφή. Σιγά σιγά εγκαταλείπει τον κόσμο της άγριας φύσης και υποτάσσεται σε αυτούς. Σύντομα όμως θα γνωρίσει τον βίαιο κόσμο των άγριων ζώων και τον εξίσου βίαιο κόσμο των ανθρώπων.

Η μωβ ομπρέλα

Η μωβ ομπρέλα, της Α. Ζέη, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τα έργα της Άλκης Ζέη στην παιδική - εφηβική λογοτεχνία χαρακτηρίζονται για το πρωτοπόρο ιδεολογικό- πολιτικό περιεχόμενό τους, σε πείσμα του κυρίαρχου αφηγήματος ότι ‘η πολιτική σκοτώνει τη λογοτεχνία’. Είναι έργα που βοηθούν τους νέους ανθρώπους να αναγνωρίσουν την αξία των κοινωνικών αγώνων, να συμμεριστούν τα μεγάλα κοινωνικά ιδανικά, να αγαπήσουν εκείνους που τα υπερασπίζονται. Στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστεί η Ελευθερία και η πλοκή λαμβάνει χώρα στην Αθήνα λίγο πριν τον πόλεμο του 1940.

Η μωβ ομπρέλα λειτουργεί ως το ενδιάμεσο έργο ανάμεσα στο ‘Καπλάνι της βιτρίνας’ και στο ‘Μεγάλο περίπατο του Πέτρου’, τα οποία αφηγούνται  τη ζωή των ανθρώπων, κι ιδιαίτερα των παιδιών-αλλά και την στάση που κρατάνε- από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά ως την Απελευθέρωση.

Γεια σου φίλε

Γεια σου φίλε, Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Μια ενδιαφέρουσα ανθολογία για το επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης που φιλοδοξεί να αποτελέσει  αφορμή συζήτησης. Οι πραγματικές αιτίες, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός κι η φιλία μεταξύ των λαών είναι μερικά μόνο στοιχεία από όσα περνούν έντεχνα στην συλλογή κειμένων ‘Γεια σου φίλε’.

Διάβασε αναλυτικά εδώ

Ε.Π.

Ε.Π. της Ζ. Σαρή, εκδόσεις Πατάκης

Ένα από τα 17 μυθιστορήματα που εξέδωσε η πολυγραφότατη και πολυδιαβασμένη συγγραφέας. Η ιστορία εκτυλίσσεται σ' ένα αυστηρών αρχών γυμνάσιο θηλέων τον μεσοπόλεμο. Οι μαθήτριες παίζουν, κάνουν ζαβολιές, τσακώνονται, φιλιώνουν κι ονειρεύονται ένα διαφορετικό 'αύριο', δίνοντας όρκο πως θα είναι για πάντα ενωμένες.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα του Μ. Λουντέμη, Εκδόσεις Πατάκης

Το βιβλίο εξιστορεί την περιπέτεια του Μέλιου  -ενός φτωχού και ορφανού αγοριού, που διψά για μάθηση και ζωή. Ένας δάσκαλος στο χωριό θα τον φέρει σ' επαφή με κάποια βιβλία, με αποτέλεσμα ο μικρός να συγκλονιστεί και να τα διαβάζει πολλές-πολλές φορές... Όταν όμως αυτό γίνει αντιληπτό από το  αφεντικό του, εξοργίζεται και του απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη συνάντηση με τον δάσκαλο.