Σπουδαστή/-τρια στα Δημόσια ΙΕΚ, καλή αρχή!

Οκτ 22, 2021
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης

Σπουδαστή, σπουδάστρια στα Δηµόσια ΙΕΚ ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά στη ζωή σου! Καλή αρχή!

Σε καλούµε να βαδίσουµε µαζί ένα δρόµο αγωνιστικό, όµορφο και συλλογικό! Τον δρόµο για την ουσιαστική αναβάθµιση των σπουδών µας και των επαγγελµατικών δικαιωµάτων µας.

Γιατί σήµερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να σπουδάσουµε µε καλύτερους όρους. Να µάθουµε το επάγγελµα µε βάση τις εξελίξεις της επιστήµης και της τεχνολογίας, να γνωρίσουµε οι νέοι και οι νέες τη θεωρία και τις αρχές λειτουργίας των τεχνολογικών εφαρµογών στην ειδικότητα που σπουδάζουµε και όχι να βγαίνουµε απόφοιτοι µε δεξιότητες µίας χρήσης. 

Εσύ που θέλεις να µάθεις την ειδικότητα που επέλεξες ολοκληρωµένα, παίρνοντας όλα τα αναγκαία εφόδια, έλα να παλέψουµε:

  • το πτυχίο να είναι µόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελµα, αντί να επανεξετάζεσαι για να πιστοποιηθούν οι γνώσεις σου, πληρώνοντας µάλιστα και από την τσέπη σου!
  • για πρακτική άσκηση µε βάση την ειδικότητα και όχι σε άσχετη θέση ανάλογα µε τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, µε ουσιαστική εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Η αµοιβή να είναι µε βάση την ΕΓΣΣΕ ή τις κλαδικές ΣΣΕ, µε πλήρη ένσηµα και ιατρικοφαρµακευτική περίθαλψη.
  • για ενιαίο σύστηµα επαγγελµατικής εκπαίδευσης, δηλαδή έναν τύπο σχολής, που τα χρόνια σπουδών θα καθορίζονται µε βάση τις ανάγκες της ειδικότητας και θα είναι στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Ο σπουδαστής θα µαθαίνει τα ίδια, ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκεται και την τεχνική κατάσταση της σχολής του, µε κάθε σπουδαστή της ίδιας ειδικότητας πανελλαδικά.
  • για επαρκή χρηµατοδότηση, σύγχρονα βιβλία και εργαστήρια, αναλώσιµα που παρέχονται από το κράτος!

 

Διεκδικούµε τα απαραίτητα µέτρα για την ασφαλή λειτουργία της σχολής µας, δωρεάν και επαναλαµβανόµενα rapid test για όλους, µαζικό εµβολιασµό µε επιστηµονική ενηµέρωση και παρακολούθηση, περισσότερους καθηγητές και αίθουσες, περισσότερα δροµολόγια των µέσων µαζικής µεταφοράς.

Αυτοί µιλάνε για “ευκαιρίες”, εµείς µιλάµε για δικαιώµατα!

Για να είναι µεγαλύτερη η κερδοφορία τους θέλουν εργαζόµενους ευέλικτους σε οποιοδήποτε πόστο έχει ανάγκη η επιχείρηση, θέλουν εργαζόµενους φθηνούς, αξιοποιώντας και τη µαθητεία, αλλά και τη µεγάλη ανεργία στους νέους. Αυτή είναι η µεγαλύτερη σύνδεση µε την αγορά εργασίας: η πλειοψηφία των αποφοίτων να βρίσκονται είτε στην ουρά της ανεργίας είτε να γυρνάνε από δουλειά σε δουλειά, πολλες φορές άσχετη και από την ειδικότητά τους, δουλεύοντας µε χαµηλό µισθό, ευέλικτα ωράρια είτε να κυνηγάνε συνεχώς πιστοποιήσεις. Τέτοια σύνδεση µε την αγορά εργασίας επιδιώκει και η σηµερινή κυβέρνηση της ΝΔ κληρονοµώντας τις “προσπάθειες” των προηγουµένων κυβερνήσεων. Αυτή η σύνδεση είναι αντίθετη µε τις δικές µας ανάγκες για µόρφωση και επαγγελµατικά δικαιώµατα.

Μας προετοιµάζουν από την πρακτική άσκηση να αποδεχτούµε την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς. Θέλουν οι σπουδαστές να είµαστε αποµονωµένοι, φοβισµένοι απέναντι στις επιδιώξεις των αφεντικών, να µη διεκδικούµε, να “τρωγόµαστε” µε τον διπλανό µας για µια θέση κακοπληρωµένης δουλειάς. Με τον συµβιβασµό, όµως, δε γλίτωσε κανείς!

Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση και τον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που µας αξίζει!

Η ΚΝΕ απευθύνεται σε σένα µε την πεποίθηση ότι υπάρχει λύση! Λύση που βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα για όσα ονειρευόµαστε και έχουµε πραγµατικά ανάγκη! Γι’ αυτό πρωτοστατεί και δρα µέσα στους Συλλόγους σπουδαστών, στην προσπάθεια για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Δ.ΙΕΚ, για να δυναµώσει αποφασιστικά η οργανωµένη, συλλογική διεκδίκηση στις σχολές!

Οι Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα σπουδαστών Δ.ΙΕΚ που υπάρχουν σε µεγάλες πόλεις ή περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύεται ότι είναι το στήριγµά µας για να τα καταφέρουµε στον αγώνα που έχουµε µπροστά µας. Είναι υπόθεση όλων να δυναµώσουµε τους Συλλόγους µας, τη συζήτηση, την αγωνιστική δράση. Με την πραγµατοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στις σχολές να αντιµετωπίσουµε συλλογικά τα εµπόδια που συναντάµε στην προσπάθειά µας να γνωρίσουµε ολοκληρωµένα το επάγγελµα που επιλέξαµε. Με την οργάνωση και συµµετοχή µας στα σωµατεία και τη δράση τους, σε κινητοποιήσεις και απεργίες, για σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς, για το δικαίωµα στην υγεία κ.λπ. Έτσι καταφέραµε µέσα από τον Σύλλογό µας να καταβληθεί το έκτακτο επίδοµα των 800 ευρώ σε εργαζόµενους και παράλληλα πρακτικάριους σπουδαστές!

Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας είναι η δύναµη για να βελτιώσουµε τη ζωή, τις σπουδές, το µέλλον µας, να ανοίξουµε το δρόµο για να πάρουµε την κατάσταση στα χέρια µας.

Έλα στον αγώνα µε την ΚΝΕ!

Σήµερα, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να σπουδάσουµε όπως µας αξίζει, για να ζήσουµε καλύτερα!

Δυναµώνουµε τον αγώνα ενάντια σε όσους µας στερούν το αυτονόητο δικαίωµα να ζήσουµε όπως επιτάσσει η εποχή µας, η ανάπτυξη της επιστήµης, της τεχνολογίας. Ενάντια στο σάπιο σύστηµα της εκµετάλλευσης και της αδικίας, το κράτος του, τις κυβερνήσεις και τα κόµµατά του, τις ενώσεις και τους οργανισµούς του, που βλέπουν τις ανάγκες µας ως «κόστος». Αυτό το σύστηµα δεν διορθώνεται. Μόνο ανατρέπεται!

Έλα µαζί µας στον αγώνα για την κοινωνία των σύγχρονων δικαιωµάτων, της πραγµατικής ελευθερίας, τον σοσιαλισµό!